Is je paard zenuwachtig? Dat is niets nieuws, al eeuwen probeert de mensheid om te gaan met het schrikkerige karakter van paarden. Het ene paard is van nature stoerder dan het andere. Het is daarom normaal dat paarden anders reageren op verschillende prikkels. Schrikt jouw paard al van ieder gebogen grassprietje of zandkorrel die verkeerd ligt? Dan is er misschien meer aan de hand. Lees hieronder waardoor het kan komen dat jouw paard zo gestrest doet.
Je paard heeft pijn
Geblesseerde paarden zijn in de natuur een makkelijk prooi voor roofdieren. Daardoor zijn ze eerder geneigd te schrikken en te vluchten dan een gezond paard. Vermoed je dat je paard ergens pijn heeft? Laat dit dan verder onderzoeken door de dierenarts. Is je paard alleen schrikkerig tijdens het rijden? Dan zou het ook aan je tuigage kunnen liggen. Laat je zadel eens nakijken door een zadelmaker. Wellicht heb je daarna een heel ander paard. Durf daarnaast ook kritisch te zijn over hoe je je paard behandeld. Trek je hem bijvoorbeeld ongemerkt in de mond of ben je onduidelijk of juist te grof in je hulpen? Dan is het logisch dat je paard zenuwachtig word.
Je doet zelf gestrest
Ai, dit is misschien niet zo fijn om te horen. Maar jouw paard heeft het haarfijn door of jij gestrest bent. De reden weet hij alleen niet. Misschien ben je gespannen door je werk of iets anders dat niets met je paard te maken heeft. Voor hem maakt het niets uit. Hij neemt van jou aan dat er gevaar dreigt en wordt ook zenuwachtig. Als dit indruk maakt op jou kun je samen in een negatieve spiraal terecht komen.
Wees daarom bewust van wat je doet als je gestrest bent terwijl je bij je paard bent. Ga je met opgetrokken schouders lopen, vergeet je adem te halen of zet je misschien je knieën op slot als je stilstaat? Probeer dan even je spieren los te maken: rol je schouders, maak je knieën losser en adem bewust in en uit. Je zal zien dat dit ook effect heeft op je paard. Dit werkt ook super vanuit het zadel. Als je regelmatig stress ervaart heb je misschien ook wat aan de Tips van een stresskip.
Je paard staat te veel op stal
Een paard dat veel op stal staat kun je het niet kwalijk nemen dat hij explodeert zodra hij eruit mag. Op stal kan hij zijn energie gewoon niet kwijt. Bovendien raakt je paard op stal gewend aan weinig prikkels om zich heen. Zodra hij eruit mag en gelijk moet presteren kan het opeens te veel worden. Zorg daarom dat je paard zoveel mogelijk vrije beweging krijgt in een wei of paddock. Zo kan hij daar zijn gekke sprongen doen in plaats van wanneer jij erop zit of ernaast loopt. Wel zo fijn!
Je paard krijgt niet de juiste voeding
Als trotse eigenaar wil je natuurlijk het beste voor je paard en wil je hem lekker verwennen. Maar soms staat de hoeveelheid voer die je geeft niet in verhouding tot de hoeveelheid werk die je paard per dag doet. Als je paard meer energie binnen krijgt dan verbruikt, kan hij nerveus worden. Ook kunnen granen en snelle suikers in het voer je paard drukker maken. Hoewel de meeste paarden teveel eten kan je paard ook wat tekort komen. Een tekort aan bepaalde vitaminen en mineralen kan je paard nerveuzer maken. Paarden die te weinig magnesium krijgen zijn bijvoorbeeld eerder zenuwachtig.
Twijfel je over de voeding van je paard? Veel merken geven gratis voedingsadvies en helpen je graag op weg. Als je advies wilt over verschillende merken paardenvoer kun je ook contact opnemen met Fenna van Becidor. Zij heeft mij goed op weg geholpen met mijn pony die niet goed reageert op luzerne en granen.
Je paard heeft nooit geleerd om te ontspannen
Misschien heeft jouw paard nog niet zoveel meegemaakt en is daardoor snel onder de indruk van alles om zich heen. Of heb je juist een paard dat niet goed behandeld is door een vorige eigenaar. In beide gevallen hebben ze niet geleerd om te ontspannen en mensen te vertrouwen. Hier kun je wat aan doen! Een leuke schriktraining kan in dit geval helpen om je paard te leren ontspannen in vreemde situaties. Je leert hierbij je eigen zenuwen onder controle te houden zodat je je paard beter kunt helpen. Ook krijg je tips over hoe je je paard het beste kunt begeleiden als hij iets eng vindt. Zo werk je meteen aan een goede band tussen jou en je paard.