Gebruik jij voedselbeloning als je je paard traint? Tijdens een schriktraining heeft dit veel positieve effecten. Niet alleen voor paarden die niet vooruit te branden zijn, maar ook voor de meer zenuwachtige exemplaren. In deze blog lees hoe voedselbeloning kan helpen en wanneer je het vooral niet moet gebruiken.
Een beloning geeft je paard focus
Tijdens een schriktraining is er een hoop te zien voor je paard. Allerlei vreemde obstakels en geluiden in de bak en natuurlijk andere paarden die hij goed in de gaten wil houden. Voor paarden die van zichzelf al wat drukker zijn kan dit best overweldigend zijn. Daarom wil je duidelijkheid geven over wat je van je paard verwacht en het juiste gedrag belonen. Door je paard af en toe een brokje of iets anders lekkers te geven als hij doet wat je wilt creëer je de focus op de taak die voor je ligt. Zoals rustig door een poolnoodlegordijn lopen. Rent je paard keihard door het gordijn, dan levert dat geen beloning op. Als hij kalm en gefocust erdoor stapt wel. Als je het zo aanpakt weet je vast wel wat je paard de volgende keer doet als je door het obstakel gaat?
Iets lekkers haalt introverte paarden uit hun schulp
Sommige paarden laten hun angst voor vreemde dingen niet zo duidelijk zien. Ze kijken bijvoorbeeld de andere kant op als ze ergens langslopen, maar blijven rustig en betrouwbaar. Totdat ze opeens over een zeil heen moeten dat er vreemd uitziet. Dan blijven ze soms stokstijf stilstaan en zijn niet vooruit te krijgen. Dit type paard kun je rustig stap-voor-stap helpen om het obstakel te overwinnen. Toont hij interesse in het zeil door ernaar te kijken? Dan kun je dit direct belonen. Zet hij één voetje erop... belonen! Op deze manier kun je zijn interesse wekken en het op een leuke manier uitbouwen voor je paard. Zonder te hoeven duwen en trekken.
Uitgebreid kauwen zorgt voor rust
Geef je paard wat lekkers als je net succesvol langs een spannend schrikeffect bent gelopen. Door te kauwen gaat je paard zijn kaakspieren ontspannen en maakt hij gelukshormonen aan. Ook kun je zijn hoofd met een snoepje omlaag vragen. Dit geeft je paard rust en zorgt ervoor dat hij opgebouwde spanning weer los kan laten. Zo zorg je ervoor dat zijn emmertje met zorgen niet overloopt.
Voedselbeloning maakt een schriktraining een positieve ervaring
Tijdens een schriktraining vraag je veel van je paard. Laat daarom zien dat je, ondanks dat je samen in deze rare situatie bent gekomen, echt het beste met hem voor hebt. Een schriktraining moet geen traumatische ervaring zijn, maar is juist een kans om met je paard te spelen. Met af en toe een snoepje maak je het extra leuk voor je paard en blijft hij jou waarderen. Zo houd je samen een goede herinnering over aan de schriktraining en leert je paard het meest.
Wanneer kun je beter geen snoepjes gebruiken?
Snoepjes gebruik je niet om je paard om te kopen. Paarden die iets te eng vinden om dichterbij te komen moet je niet gaan lokken met snoep. Dan loop je de kans dat je te snel gaat en de grenzen van je paard overschrijdt. En de grenzen van je paard moet je altijd serieus blijven nemen. Ook als je een erg opdringerig paard hebt kun je beter niet tijdens een schriktraining beginnen met voedselbeloning. Dit type paard moet eerst in alle rust leren om een snoepje respectvol aan te pakken en niet je zakken te rollen.
Welke snoepjes kun je geven?
Geef je paard iets gezonds, want van snoepjes met snelle suikers wordt je paard alleen maar drukker. En dat is precies wat je niet wilt tijdens een schriktraining. Ik raad altijd aan om iets te geven dat je paard lekker vindt, maar niet té lekker. Mijn pony wordt bijvoorbeeld overenthousiast van wortels en kan nergens anders meer aan denken. Maar met een lekker brokje gaat het wel goed. Tijdens mijn trainingen deel ik de WiesenBussi snoepjes van Agrobs uit. Dit zijn gezonde snoepjes van weidegras die groot genoeg zijn om je paard lekker te laten kauwen. Ze zijn vrij zacht en daardoor ook geschikt voor oudere paarden of jonge paarden die nog aan het wisselen zijn. Een alternatief van een bekender merk zijn de Healthy Treats van Pavo. Ook lekker en gezond, maar wel iets harder dan de Wiesenbussi.
Foto door: Esmée van Chastelet Fotografie